§ 1 Nimi, kotipaikka ja kieli Yhdistyksen nimi on Suomen Lääketieteen Historian Seura ry, Finlands Medicinhistoriska Sällskap r.f. ja sen kotipaikka on Helsinki. Yhdistyksen kielet ovat suomi ja ruotsi. Näissä säännöissä yhdistyksestä käytetään nimeä seura.
§ 2 Tarkoitus ja toiminta Seuran tarkoitus on edistää lääketieteen, eläinlääketieteen, farmasian, hammaslääketieteen, hoitotieteen sekä muiden terveyden tutkimukseen liittyvien tieteenalojen historian tutkimusta ja tuntemusta. Tarkoituksensa toteuttamiseksi seura järjestää tieteellisiä seminaareja, esitelmätilaisuuksia, kokouksia ja retkiä, harjoittaa julkaisutoimintaa muun muassa julkaisemalla vuosikirjaa ja edistää alan tutkijoiden välisiä yhteyksiä. Toimintansa tukemiseksi seuralla on oikeus kantaa jäsenmaksuja, ottaa vastaan testamentteja, avustuksia ja lahjoituksia, järjestää maksullisia seminaareja ja muita maksullisia yleisötilaisuuksia sekä toimeenpanna asianomaisen luvan saatuaan rahankeräyksiä, arpajaisia ja myyjäisiä.
§ 3 Jäsenet Seuran jäseniksi voivat liittyä kaikki ne luonnolliset henkilöt, jotka hallitus hyväksyy. Seuran jäsenet ovat joko vuosijäseniä, opiskelijajäseniä, ainaisjäseniä tai kannatusjäseniä. Vuosijäsenten, opiskelijajäsenten ja kannatusjäsenten jäsenmaksun suuruus määrätään syyskokouksessa. Seuran opiskelijajäseneksi voidaan hyväksyä korkeakoulussa opiskeleva perustutkinto- tai jatko-opiskelija. Opiskelijajäsenyyden yksityiskohdista ja jäseneksi hyväksymisestä päättää hallitus. Ainaisjäsenten jäsenmaksu on kyseisenä ajankohtana kannettava vuosijäsenen jäsenmaksu kaksikymmenkertaisena. Lisäksi seura voi kutsua kunniajäsenekseen kotimaisen tai ulkomaisen henkilön, joka on ansiokkaasti edistänyt seuran tarkoitusta. Kunniajäsen on jäsenmaksusta vapaa.
§ 4 Hallitus Hallitukseen kuuluvat seuran syyskokouksessa valitut puheenjohtaja ja kuudesta kymmeneen hallituksen jäsentä. Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi. Hallitus valitsee vuosittain keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä joko keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin. Hallitus on päätösvaltainen kun paikalla on ainakin puolet hallituksen jäsenistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni.
§ 5 Nimen kirjoittaminen Seuran nimen kirjoittavat puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja yksin, tai sihteeri yhdessä yhden hallituksen jäsenen kanssa.
§ 6 Tilit Seuran tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen on luovutettava toiminnantarkastajalle viimeistään kuukautta ennen kevätkokousta. Toiminnantarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään neljätoista vuorokautta ennen kevätkokousta.
§ 7 Seuran kokoukset Seuran kokoukset kutsuu koolle hallitus. Seuran kevätkokous järjestetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä maaliskuun viimeiseen päivään mennessä. Seuran syyskokous järjestetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä marraskuun viimeiseen päivään mennessä. Seura voi järjestää ylimääräisen kokouksen kun hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai kun kymmenesosa seuran jäsenistä kirjallisesti vaatii jonkin asian käsittelemistä. Seuran kokoukset kutsutaan koolle kirjeellä tai sähköpostilla, jotka tulee lähettää viimeistään neljätoista päivää ennen kokousta.
§ 8 Kevätkokous
Seuran kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus.
2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa, jotka toimivat tarvittaessa myös ääntenlaskijoina.
3. Käsitellään hallituksen laatima tilinpäätös ja vuosikertomus.
4. Käsitellään toiminnantarkastuskertomus.
5. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä.
6. Vahvistetaan talousarvio kuluvalle vuodelle.
7. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
§ 9 Syyskokous
Seuran syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus.
2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa, jotka toimivat tarvittaessa myös ääntenlaskijoina.
3. Valitaan hallituksen puheenjohtaja.
4. Päätetään hallituksen jäsenten lukumäärä ja valitaan hallituksen muut jäsenet.
5. Valitaan yksi toiminnantarkastaja ja yksi varatoiminnantarkastaja.
6. Vahvistetaan vuosijäsenten, opiskelijajäsenten ja kannatusjäsenten jäsenmaksujen suuruus.
7. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
§ 10 Sääntöjen muuttaminen ja seuran purkaminen Seuran sääntöjen muuttamisesta ja seuran purkamisesta päättää seuran kokous, jossa kaksi kolmasosaa jäsenistä on kannattanut ehdotusta. Mikäli seura puretaan, on sen varat luovutettava sille oikeuskelpoiselle yhteisölle, jolle seura purkamispäätöksessään ne annettavaksi määrää ja joka mahdollisimman läheisesti tukee seuran tarkoitusta vastaavaa tieteellistä toimintaa.