§ 1 Namn, hemort och språk Föreningens namn är Suomen Lääketieteen Historian Seura ry, Finlands Medicinhistoriska Sällskap r.f. och dess hemort är Helsingfors. Föreningens språk är finska och svenska. I dessa stadgar används om föreningen namnet sällskapet.
§ 2 Ändamål och verksamhet Sällskapets ändamål är att befrämja forskningen och kännedomen om medicinens, veterinärmedicinens, farmacins, odontologins, vårdvetenskapens och hälsovetenskapens historieforskning. För att förverkliga sitt syfte anordnar sällskapet vetenskapliga seminarier, föredragstillfällen, möten och utflykter, idkar publiceringsverksamhet bland annat genom att utge en årsskrift och befrämja kontakter mellan forskare på området. För att understöda sin verksamhet har sällskapet rätt att uppbära medlemsavgifter, ta emot testamenten, bidrag och gåvor, anordna avgiftsbelagda seminarier och andra avgiftsbelagda publiktillfällen samt att efter erhållet lov av vederbörande verkställa penninginsamlingar, lotterier och basarer.
§ 3 Medlemmarna Till medlemmar av sällskapet kan alla de naturliga personer som styrelsen godkänner, ansluta sig. Sällskapets medlemmar är antingen årsmedlemmar, studerande medlemmar, ständiga medlemmar eller understödande medlemmar. Årsmedlemmarnas, de studerande medlemmarnas och de understödande medlemmarnas medlemsavgifts storlek bestäms vid höstmötet. Som studerande medlem kan godkännas en vid en högskola studerande på grundexamens nivå eller en som fortsättningsstuderande varande. Beträffande detaljerna för studerande medlemmar och att bli godkända som medlemmar besluter styrelsen. Medlemsavgiften för en ständig medlem är vid den ifrågavarande tidpunkten tjugofaldig den medlemsavgift som uppbäres av en årsmedlem. Dessutom kan sällskapet till hedersmedlem kalla en inhemsk eller utländsk person som på ett förtjänstfullt sätt befrämjat sällskapets ändamål. En hedersmedlem är befriad från medlemsavgift.
§ 4 Styrelsen Till styrelsen hör vid sällskapets höstmöte valda ordföranden samt från sex till tio styrelsemedlemmar. Styrelsen verksamhetsperiod är ett kalenderår. Styrelsen utser årligen bland sig en viceordförande samt antingen inom sig eller en utomstående sekreterare. Styrelsen är beslutför då åtminstone hälften av styrelsens medlemmar är närvarande. Om rösterna faller jämt avgör ordförandens röst.
§ 5 Namntecknandet Sällskapets namn tecknas av ordföranden eller viceordföranden ensamt, eller av sekreteraren tillsammans med en styrelsemedlem.
§ 6 Räkenskaperna Sällskapets räkenskapsperiod är ett kalenderår. Bokslutet med de nödvändiga dokumenten bör överlämnas till verksamhetsgranskaren senast en månad innan vårmötet. Verksamhetsgranskaren bör avge sitt skriftliga utlåtande till styrelsen senast fjorton dygn före vårmötet.
§ 7 Sällskapets möten Sällskapets möten sammankallas av styrelsen. Sällskapets vårmöte anordnas årligen på en av styrelsen utsedd dag innan utgången av mars månad. Sällskapets höstmöte anordnas årligen på en av styrelsen utsedd dag innan utgången av november månad. Sällskapet kan hålla ett extra möte om styrelsen anser detta vara nödvändigt eller om en tionde del av sällskapets medlemmar skriftligen anser att något ärende bör behandlas. Kallelse till sällskapets möten utsändes via brev eller e-post som bör avsändas senast fjorton dagar före mötet.
§ 8 Vårmötet
Vid sällskapets vårmöte behandlas följande ärenden:
1. Konstateras mötets laglighet och beslutförhet.
2. Väljes mötets ordförande, sekreterare och två protokolljusterare, vilka vid behov även fungerar som rösträknare.
3. Behandlas det av styrelsen uppgjorda bokslutet samt årsberättelsen.
4. Behandlas verksamhetsgranskarens berättelse.
5. Beslut om fastställandet av bokslutet och beviljandet av ansvarsfriheten.
6. Fastställes budgeten för innevarande år.
7. Behandlas övriga i möteskallelsen nämnda ärenden.
§ 9 Höstmötet
Vid sällskapets höstmöte behandlas följande ärenden:
1. Konstateras mötets laglighet och beslutförhet.
2. Väljes mötets ordförande, sekreterare och två protokolljusterare, vilka vid behov även fungerar som rösträknare.
3. Väljes ordförande för styrelsen.
4. Besluts om antalet medlemmar i styrelsen och valet av styrelsens övriga medlemmar.
5. Väljes en verksamhetsgranskare och en biträdande verksamhetsgranskare.
6. Fastställes storleken av årsmedlemmarnas, de studerande medlemmarnas och de understödande medlemmarnas medlemsavgifter.
7. Behandlas övriga i möteskallelsen nämnda ärenden.
§ 10 Ändring av sällskapets stadgar och upplösandet av sällskapet Om ändring av sällskapets stadgar och upplösandet av sällskapet besluter sällskapets möte vid vilka två tredje delar av medlemmarna har understött förslaget. Såvida sällskapet upplöses bör dess tillgångar överlåtas till ett sådant rättsgiltigt samfund som sällskapet vid beslut om upplösande besluter att de bör överlåtas till och som så mycket som möjligt understöder den vetenskapliga verksamhet som motsvarar sällskapets syftemål.